vil gjerne bidra til at den gamle historien om Evenes ikke blir glemt.
I samarbeid med bygdeboknemnda vil vi gjerne ha flere bilder og kommentarer på bilder fra kommunen.
Klikk her for å se alle albumene fra Evenes.


Arbeidsgjeng

Arbeidsgjeng som jobbet ved Ofoten jernmalmgruber. Bildet kan være tatt utenfor surstoffen i Bogen.
1 rekke fra venstre: Nr. 5 er Andreas Utsrand, nr. 9 er Jentoft Kvitvik.
2 rekke fra høyre: Nr. 1 er Arvid Roman, nr. 2 er Olaus Lindahl, nr. 5 er Johan Kristoffersen.
Bak fra venstre: Nr. 5 er Andreas Eliassen, nr. 6 er Petter Jansbakk, nr 7 er Kristian Eliassen og nr. 9 Ole Hansen fra Østervik.
I rekken som har kilt seg inn fra høyre er nummer fire fra høyre Kristian Haagensen, Astrid Paulsens farfar. Vet du hvem de andre er, og når bildet er tatt? Skriv det inn i kommentarfeltet nedenfor.
Flere bilder fra Bogen finner du her.

Vist 1458 ganger. Følges av 5 personer.

Kommentarer

Har i papirer etter far funnet flere opplysninger om arbeidsgjengen.
Bildet er tatt i 1920 utenfor verkstedet i Bogen, og viser bemanningen ved knuseriet og separasjonsverket ved Ofotens Jernmalmfelt.
Nederste rekke fra venstre: Olaf Berntsen, Julius Olsen-Gidska, Peder Larsen, Ottar Olsen, Andreas Utstrand, Halfdan Dypsland, Hilmar Halvorsen, John Stunes, Jentoft Kvitvik, Richard Østnes, Ottar Østnes og Ole M. Hansen.
Midtre rekke: Peder Skårvik, Hilmar Bakkebø, Hans Steinmo, Alfred Hansen, Johan Kristoffersen, Kristian Haagensen, Kristian Elvheim og Olaus Larsen.
Bakre rekke: John Pedersen, Andreas Eliassen,Hans Hansen, Kristian Eliassen, Otto Olaussen jr, Ole K. Hansen, Andreas Johansen, Elias Fjeld, Lars Larsen og Kornelius Korneliussen.
Stående tilhøyre: Verksmester Arvid Roman

Og det er vel ikke riktig å kalle det (utfor surstoffen) Det må være noen som
har et et bilde av surstoff-fabrikken i Bogen(og historien om fabrikken)
Gassflasker blei kjørt med lastebil fra Bogen til Harstad.Blei det ikke tatt noen bilder da det brant.

Når bildet er tatt utenfor knuseriet(separasjonsverkstedet)omtrent der hvor
snekkerfabrikken ligger må eventuelt surstofffabrikken ha ligget i samme område.Var det noe surstofffabrikk i Bogen i 1920++? Har mer tro på at det var tyskerne som bygde den i forb. med all virksomhet omkring dokken. Her må Astrid
og Trygve kommentere de faktiske forhold. Blei ikke produksjonen avsluttet da
stort sett alt brant ned.Fra Lakså(folkeskolen) kunne vi se flammene og svart røyk.

Bildet er tatt utenfor det gamle maskin- og reparasjonsverkstedet, som var knyttet til gruvedriften i Bogen. Den opprinnelige “surstoffen”, som tyskerne bygget (antageligvis i 1942/43), lå i bygningen til det gamle finknuseri- og flottasjonsverket (I dag ligger huset til Kåre Rekstad på deler av den gamle grunnmuren til finknuseri- og flottasjonsverket. Mer nøyaktig: Rekstads hus ligger akkurat der surstoff-fabrikken/-produksjonen var lokalisert).

Den opprinnelige “surstoffen” brant en mandag høsten 1947.

Undertegnede var med i en bil som fraktet surstoff til Narvik den dagen (Det var Arvid Strand og hans lastebil). Heldigvis hadde vi tatt med oss all surstoff, som befant seg i lokalene. Det hadde ikke vært produksjon i helga. På Øyjord møtte vi brannbilene fra Narvik.

Maskineriet fra surstoff-fabrikken ble fjernet fra branntomten, overhalt og montert i bygningen som var det gamle maskinverkstedet etter gruvedriften. Derfor kalles det i dag for “surstoffen” og eies av US-Car Club Evenes.

Da krigen var over overtok Nordgass a/s produksjonen og lokalene. Nordgass a/s hadde hovedsete på østlandet. De hadde fabrikker over hele landet. ( I disse årene arbeidet Johan Jensen (senere Albrigtsen), Ottar Samuelsen, Olaf Strand, Alf Hansen, Ottar Rekstad og mine to brødre Harald og Arne Lambertsen der. Harald ble ansatt som fabrikksjef. Det var to mann på hvert skift; totalt tre skift i døgnet. En gang i uka stoppet de døgnproduksjonen for å “tine apparatet”. Apparatet var et skilleapparat, som kjølte luft ned til – 183 grader. Ved denne temperaturen er oksygen flytende. Og 1 liter flytende oksygen er lik 870 liter i gassform ved romtemperatur.)

Surstoff-produksjonen i dagens “surstoffen” sluttet i 1970/71. Da ble produksjonen flyttet til Harstad. Med andre ord har “surstoffen” og surstoffproduksjon vært lokalisert to steder i Bogen.

SURSTOFFPRODUKSJON
Surstoff ble brukt ved autogenskjæring og sveising i tyskernes dokkanlegg og verksteddrift i Bogen. Etter krigen ble det også levert surstoff til verksteddrift i Narvik og Harstad.

Korrekt dato for nedleggelsen av “surstoffen” er 27.februar 1970, ifølge Leif Rekstad.

I tillegg til de nevnte personer arbeidet også Otto Andorsen ved “surstoffen”, samt Oskar Hansen fra Kleiva som arbeidet som ferievikar.

Ja,dette var en korrekt beskrivelse om surstoff-fabrikken.

Ønsker å vite om gården Jansbakken,Petter Hansen Jansbakk og Magnhild Emelie Sofie Antonsdotter.De er mine avdøde oldeforeldre.Noen som vet noe?

Gården Jansbakk er en meget liten gård som ligger mellom Lenvik og Lenvikmark i Evenes. Gården ble utskilt fra
Lenvik-gården på slutten av 1800-tallet, og var altså bebodd og delvis opparbeidet før dine oldeforeldre overtok.
Gården har noen få mål bratt og bakkete innmark, så beboerne på Jansbakk hadde kanskje ei ku og noen sauer. Oldeforeldrene dine var de siste som bodde på Jansbakk. Hustuftene og grunnmurer er fortsatt synlig.

Petter Marelius Hansen Jansbakk ble født 20. oktober 1884 på Tårstad. Han var sønn av Hans Martinus Olsen (1858-1939) og hans første kone Ingeborg Svendsen (1865 -1889). Petter giftet seg den 29. desember 1914 i Trondenes med

Magnhild Emilie Sofie Nilsen født 26.05.1885 i Grovfjord. Hun var datter av Anton Kristian Nilsen (1857-1913) og Joakime Maria Mikalsdtr. (1866-1899).

Petter Jansbakk døde 16. januar 1966 i Mo i Rana. Magnhild Jansbakk døde 16. juni 1975 i Mo i Rana.

Kontakt meg på e-mail alfred.arntsen@c2i.net om du vil vite mer.

Tusen takk for mye informasjon! Jeg tar kontakt på email.

Mennesker (197 bilder)

 

Bildesamlingen (926 bilder)

 

Bogen (208 bilder)

 
Annonse

Nye bilder