vil gjerne bidra til at den gamle historien om Evenes ikke blir glemt.
I samarbeid med bygdeboknemnda vil vi gjerne ha flere bilder og kommentarer på bilder fra kommunen.
Klikk her for å se alle albumene fra Evenes.


Postkort

Et gammelt postkort fra Bogen. Kortet ble sendt fra Anna Strand til Jens Olsen Strand som var på fiske i Finnmark i 1910. Når bildet er tatt framkommer ikke, men stedet er Brusletta i Bogen. Fra venstre ser vi Albrigt (etternavn ukjent), Bertheus Strand, Magnus (etternavn ukjent), Hans Lundahl, Henry (ukjent etternavn) og Bjarne Lundahl.
Bildet er noe «grovt», men vet noen noe mer, er det bare å føre det på i kommentarfeltet under.

Vist 652 ganger. Følges av 5 personer.

Kommentarer

Den store gården oppe til venstre kan være Kristoffersens gård.

Hei,
nei, jeg tror heller det er det såkalte “Hotellet”. Det lå der Albrigtsen-huset nå ligger. Altså det huset som nå eies av Terje Arntsen. Rett opp fra “Helsehuset”.
Hotellet var i drift under gruvedriften og jeg vet ikke når tid det ble revet. Men Albrigtsen huset ble bygget på begynnelsen av femtitallet, så vidt jeg husker.
Hilsen Reidun Larsen

Reidun Larsen har sikkert rett!

Sitter nå med min mor som er 90 år og er Evenesværing. Hun sier at det er ikke hotellet. Det skulle ligge opp av gammelbrua, oppafor Hansenbutikken. Hotellet blei etterhvert omgjort til fire leiligheter.Ihvertfall var det to leiligheter i andre etg. “Legehuset” var på andre sia av brua, ihvertfall på tredvetallet.

Trygve Lambertsen kommenterer: Det store huset til venstre i bildet er, som nevnt over, det gamle “Hotellet”, som Ole Larsen bygde og drev som hotell under anleggsdriften i Bogen. Leilighetene som nevnes av Alvilde Sæter var i bruk før og under krigen. Trygves bror Arne med familie bodde der, og Trygve og Arnes onkel, Albert Kvitvik (far til Aud Hansen og Jorunn Larsen), bodde også der med sin familie. Bygget ble etterhvert overtatt av Bogen frilynte ungdomslag, og drevet som ungdomshus. Da planene om nytt samfunnshus i Bogen tok til først på 1950tallet, ble “Hotellet” revet. Materialene ble bragt ned og lagret i det store lagret som sto på platten, der flaggstanga ved dagens samfunnshus står. Materialene var ungdomslagets bidrag til bygging av Evenes samfunnshus.

Ole Larsen var forøvrig en nevenyttig mann. Han var orgelbygger, og bygget det gamle orgelet i Evenes kirke. Dette orgelet ble byttet ut på slutten 1990tallet.

Hei.
Takk Trygve for at du bekreftet at det omtalte huset var hotell. Jeg forklarte kanskje litt dårlig når jeg sa det ligger ovenfor “Helsehuset”. Idag er jo “Helsehuset” innredet til leiegård. Da jeg vokste opp i huset på Brusletta på femti og sekstitallet, ble “Helsehuset” brukt til tannlege og legekontor. Så Helsehuset er altså ikke det samme som “Legehuset” som helt riktig lå på den andre siden av brua.

Hilsen Reidun Larsen

Hva med de andre byggene på bildet? De ved veien og nede ved vannet?

Postkort sendt fra Bogen 1910, hotellet bygd under gruvedriften som begynte i 1913? Hvis gruvedriften startet i 1913 så er det noe som ikke stemmer her.
Kan Reidun Larsen være snill å rette dette for meg, for jeg kunne ønske å få vite når gruvedriften startet og sluttet. Min mor kunne ikke hjelpe meg der.
På forhånd takk!

Jeg vet ikke om 1913 er en absolutt startdato for gruvedriften. Hvis ingen vet, kan jeg sjekke. Det bør uansett vært beskrevet i Fimbul eller i ett av de historiske bindene om Ofoten.

Hei.
Jeg har ikke sagt at hotellet ble bygd under gruvedriften. Jeg sa at det var i drift under gruvedriften og det var også det Trygve sa. Jeg har ikke bitt meg merke i årstall.
Som alle store prosjekter som skal settes igang var det nok også i Bogen mange år med planlegging før første salve ble avfyrt i Bergvik. Når vi ser på alle hus og anlegg som er avbildet rundt gruvene, forstår vi at det er mange års arbeid som ligger bak. I Vassbotn er kraftverket avbildet i 1913 og da ser det jo nesten ferdig ut. De to ingeniørene som er avbildet ved rørgata var sikkert tilreisende. Så jeg synes ikke det er så rart at hotellet var ferdig før 1910.

Kortet som er avbildet lå i mitt barndomshjem i alle år under min oppvekst. Det var min morfar Jens O. Strand som fikk det. Når jeg spurte min mor og far om husene på bildet, var det aldri tvil om hvilken hus det var til venstre i bildet. Både mor og far vokste opp i nærheten, ja, mor hadde til og med utsikt til hotellet, så jeg er sikker på at de visste hva de snakket om.
Jeg antar at fotografen sto omtrent der som gamle Michaelsen butikken lå.
Hilsen Reidun Larsen

Jeg skal ta meg en prat med Trygve. Han har sikkert kontroll på litt av hvert – kjenner jeg ham rett :)
Noen av datoene kan kanskje finnes i Ofotens historie?

Kan Albrigt på bildet være min oldefar Albrigt Jensen?

Kanskje kommer denne kommentaren litt seint, men likevel.
9. juni og 15 juli 1903 inngikk Ole Larssen kjøpekontrakt med Lambert og Ole Johansen, som eide Steinmoen (G.nr23 B.nr.1) på Strand, Evenes. Kjøpet gjaldt en innmarksteig på eiendommen. Dette er nok tomta hotellet blei bygd på. Dette antar jeg fordi det i teksten står at kontrakten bortfaller dersom bygging ikke er påbegynt innen fire år etter kontaktsinngåelse. Huset sto jo der, så jeg regner med at bygginga av hotellet kanskje starta allerede før juli 1907. Har ennå ikke klart å fastslå når hotellet var ferdig, men forsking pågår.
Jeg er forøvrig i slekt med begge parter i denne kontrakten.

Mennesker (197 bilder)

 

Bildesamlingen (926 bilder)

 
Annonse

Nye bilder