vil gjerne bidra til at den gamle historien om Evenes ikke blir glemt.
I samarbeid med bygdeboknemnda vil vi gjerne ha flere bilder og kommentarer på bilder fra kommunen.
Klikk her for å se alle albumene fra Evenes.


Skogøya

Her er et nytt flyfoto – fra et sted der vi ennå ikke har noen bilder. På Skogøya var det i alle fall tre gårder som høstet jorda. Dette bildet er fra rundt 1950.
Har noen bilder fra livet og gårdene på Skogøya? Finn de fram!
Se flere flyfoto fra Evenes her.

Vist 876 ganger. Følges av 5 personer.

Kommentarer

De 3 gårdene på Skogøya er sett fra venstre: Helge Bjørkmo,Joakim Skogøy og ytterst(på Rydneset)Emil Winnem sine eiendommer.

Hei.
Dette var interessant. Sitter her nede i Haugesund og studerer Skogøya. Det var min onkel Joakim Skogøy som drev den ene gården til han falt i brønnen og døde for mange år siden. Joakim Skogøy hadde 3 døtre, Gerd, Britt og Ranveig. Britt bor, etter det jeg vet i Moss. Ranveig bor visst i Larvik ( muligens Narvik ? ). Gerd forsto jeg flyttet nordover igjen og bodde visst en liten stund på bruket på Skogøya.
Helge Bjørkmo var gift med min tante ( søsteren til Joakim). Helge Bjørkmo hadde 2 sønner Nils og Hårek. Nils bor visst i Mo i Rana . Dessverre er Hårek gått bort.
Winnem-familien på Rydneset kan jeg dessverre ikke så veldig mye om. Men min søster Karin, som bor på Gressvik ved Fredrikstad, har kanskje flere opplysninger om denne.
Hadde vært hyggelig å høre mere om dette emnet.
MVH
Svein Skogøy

Jeg husker godt Joakim Skogøy og alle døtrene hans, og også alle de andre som bodde på Skogøya. De handlet på butikken på Liland som min far drev. Du sier at han falt i en brønn, men jeg mener at han omkom mens han malte brønnen sin innvendig med maling som dannet giftgass. Min far var en av dem som hjalp til med å få han opp av brønnen. Nils og Hårek gikk på folkeskolen samtidig med meg. Det var alltid fordelaktig å få dem med på laget når man skulle slå ball i friminuttene, fordi de slo ballen så langt. (Rekorden var over Andreassenfjøset). De hadde utviklet skikkelige armmuskler ved å ro til skolen hver dag!

Hei Gunnar.
Det du nevner ang. Joakim er nok sikker korrekt. Dine opplysninger stemmer sikkert mye bedre enn det som ble skrevet i Haugesunds Avis. Etter det jeg minnes sto det at han falt i brønnen.Det er en Skogøy slekt her nede også. Fra Tysvær i Rogaland. Muligens de trodde det var en av de som det gjaldt.

Husker min far, Hans Skogøy ( Joakim’s bror), og alle oss i familie, dro på ferietur til Skogøya i 1959. Da var det sannelig mange folk der. Skal se om jeg kan få tak i et bilde som min far malte, med motiv fra gamlegården, og scanne det og legge det ved en senere melding.
Kona til Helge Bjørkmo, var det ikke Borghild hun het?
Sist jeg besøkte Skogøya var når jeg var i militæret i Harstad på midten av 60-tallet.

Et spørsmål men jeg “har deg på tråden”. I Bogen bodde vel en av søskene til Joakim, muligens hun het Hanna ( eller ble kalt for det ). Hun var gift med Nakor Nilsen. Er dette korrekt? Enten var det Hanna eller Nakor som døde vinteren 1964 – 65. Deres barn…. du skulle vel ikke ha noe info om de?
Grunnen til spørsmålet er at på lørdag snakket jeg faktisk med en dame her i Haugesund og hun sa at hennes slekt kom fra Bogen. Bare lurer på om man kan være i slekt ( et stykke ut i slekta da, selvfølgelig ).

Dette var sannelig et interessant emne.

MVH
Svein Skogøy

Hei Svein. Jeg har dessverre ikke så mange flere opplysninger, men her på Origo finnes det sikkert mange som er i slekt med Skogøy, Winnem og Bjørkmo som kan svare på dine spørsmål.

Hei Gunnar.
Takker for ditt svar. Veldig hyggelig !

Det hadde vært kjekt om en eller annen hadde hatt flere opplysninger om Skogøy-slekta.
Jeg har “krysset av” for å følge denne samtalen, så skulle det være en eller annen som har noe mere, vil jeg få et “vink” fra Origo.

Ha en fortsatt god kveld og en god vår / sommer.

MVH
Svein Skogøy

Borghild Konstanse Skogøy, født 1902, var gift med Helge Bjørkmo. I tillegg til sønnene Nils og Hårek hadde de barna Einar, født 1929, og Aud, født 1931.
Det var Marie Lorense Skogøy, født 1900, som var gift med Nakor Nilsen fra Leiros. Jeg vet ikke om de hadde barn.

Hei Alfred Arntsen.
Takker for ditt svar.
Var det da Marie Lorense som gikk bort vinteren 64 – 65.? Eller var det Nakor. Hvis jeg husker korrekt, hadde de iallfall 1 datter, hvis ikke 2. Hadde vært kjekt å følge noe mere.
Min far, Hans, var jo den nest yngste av disse “barna” fra Skogøya. Han var jo født i 1911 og døde i 1999.
Aud, datteren til Borghild, ble vel gift med Halvor Winnem, og de begge bodde en god periode ved Bergen, og bor vel nå i Mo i Rana.

Ha en videre god kveld.
MVH
Svein Skogøy

Svein,

Du har rett i din antakelse. Marie Lorense døde 15. november 1964, og Nakor døde 21. februar 1979.

Aud Bjørkmo er som du sier gift med Halvor Winnem, og de har to barn: Elin og Hans Anders.

Jeg forstår det slik at din far var gift i Haugesund ? Har du flere søsken enn din søster Karin ?

Mvh
Alfred Arntsen

Hei igjen Alfred.
Takker for ditt raske svar.

Når det gjelder Marie Lorense og hennes bortgang i -64, var jeg faktisk i den begravelsen. Var i militæret i Harstad ( Åsegarden) og dro til Bogen for å være tilstede.

Min far, Hans, var gift med Laila Birgitte Kristine Larsson fra Bodø. ( Enedatter av Helene Larsson ) Han var gift i Bodø i 1941. Min eldste søster, Bergliot Helene ( kalt Bibbi) er født i Bodø. Min andre søster Karin er født i Glomfjord. jeg er født i Sigerfjord og min yngre bror, Bjørn, i Harstad. Bibbi ( nå bruker hun sitt rette navn, Bergliot ) var født i -41, Karin i -43, jeg i -44 og Bjørn i -48. “Bibbi” bor på Averøya ved Kristiansund, Karin på Gressvik ved Fredrikstad og vi to guttene her i Haugesund. Begge mine foreldre er gravlagt i Fredrikstad. Min far var vel den siste som døde av alle de 11 søsknene fra Skogøya.

Utrolig hva en kan finne ut av med å “grave” litt og spørre. :-) !

Ha en fortsatt god kveld ( får vel kanskje skrive “god natt” ).
Mvh
Svein Skogøy

Skogøya (3 bilder)

 

Bildesamlingen (926 bilder)

 
Annonse

Nye bilder