vil gjerne bidra til at den gamle historien om Evenes ikke blir glemt.
I samarbeid med bygdeboknemnda vil vi gjerne ha flere bilder og kommentarer på bilder fra kommunen.
Klikk her for å se alle albumene fra Evenes.


Leirosen, Liland i Ofoten

Vist 794 ganger. Følges av 7 personer.

Kommentarer

Morsomt bilde fra Gamle Leirosen. Er det noen som vet hvem som bodde i de forskjellige husene, og omtrent når bildet er tatt?

Det er hjemmet til Ebenhard Nikolay Nilsen (født 1851) og Petrikke Hansine Karlsdatter (født 1849). De er fikk barna: Karl Leiros (født 1878), Ingeborg Amanda Harr (født 1879), Peder Johan Martines Leiros (født 1881), Emil Pareli Nilsen (født 1886) og min tippoldefar Mathias Johan Røg Leiros (1888), Aslaug Elisabeth Nilsdatter (født 1891).
Familien bodde i det store hvite huset på bildet. Når dette bildet ble tatt vet jeg ikke, ,men om noen har opplysninger om bildet og familien, så ta kontakt eller legg inn kommentar her.

Har spurt litt rundt, og fått noen kommentarer til bildet fra Gamle Leirosen, og kommet fram til at det antagelig er tatt en gang mellom 1906 og 1911. Huset til Elias og Karoline Pettersen kan skimtes helt til venstre i bildekanten. Det brant i 1911. Det mørke huset til høyre for det hvite, var huset til Anton Nilsen (bror til Ebenhard), og det ble bygd i 1906. Gården midt i bildet, bak det hvite huset er, gården til Petter og Ingeborg Bartholsen. Huset til Ebenhard og Petrikke Nilsen (det hvite), senere overtatt av Peder og Konstanse Leiros, brant like før jul i 1941.
Dette er slik jeg har forstått de opplysningene jeg har fått, så hvis det er andre som vet mere, eller kan bekrefte eller korrigere, er jeg bare takknemlig.

Heia Jostein og min ukjente slektning Marianne! Så artig å finne dette! Jeg kan ikke bidra med opplysninger ut over det dere har sagt,- til tross for at jeg har vikst opp i Leirosen, men ta kontakt med mamma, Paula Strand. Hun husker godt! Jeg er barnebarn til Aslaug E. Nilsdatter.

Artig å høre fortelling om det huset som Peder og Konstanse Leiros overtok. De var mine oldeforeldre, foreldrene til min farmor Ingebjørg. Etter at huset brant, bosatte de seg i Stordalen.

Hei til alle dere som har kommentert dette bildet! Endelig har jeg “somlet” meg til å komme med i denne artige gruppa! Jeg takker for utfyllende opplysninger, og synes det er veldig fint å få vite mer om disse menneskene som bodde i alle husa nede ved sjøen og oppover i Leirosen. Jeg bor jo der fortsatt, og har trått mine barnesko mellom tufter og murer fra alle de bygningene som vi ser på bildet. Det var mang en flott naturstein som var brukt, og det lå mye “potteskår” i plogfurene når man pløyde marka der. Onkel Jens (Haldorsen) kjørte mye av steinen i fjæra sammen med min far, Petter Pettersen (sønn av Elias og Karoline), og det var spennende å springe etter Gråtassen mens de holdt på.

Hei Einar! Takk for kommentar til bildet fra Gamle Leirosen.
Har vært og tatt et bilde på omtrent samme sted som det gamle bildet fra Leirosen er tatt fra. Jeg trodde at huset helt til venstre var huset til Karoline og Elias Pettersen. Men når jeg sammenligner bildene, må det være huset på Moa. Da holder ikke mitt tidligere resonnement om når bildet ble tatt. Vet du hvor huset til Karoline og Elias sto?

Hei, Jostein! Dette var artig! Ja, jeg vet nokså nøyaktig hvor huset til våre besteforeldre sto. Den lange bygningen foran til venstre i bildet er Anton (Nakor) sin fjøs. Husker godt den digre låvebrua som ble igjen da bygningene ble revet da de flyttet til Stordalen. Det blir litt mer til venstre enn bildekanten, og litt lenger opp enn “Nakorfjøsen” – ca 30 meter. Til sommeren kan vi sammen gå der, og da kan jeg si det nokså nøyaktig. Jeg har ikke noe godt begrunnet forslag om når bildet er tatt, men det er nokså unikt, for det er sannsynligvis det eneste vi har fra den vinkelen.

Jostein har vært litt for langt ut i floa og tatt bildet.Har bare fått med Moa. Huset på Moa blei bygd av Albert Jensen(bror til Karoline)Han døde tidlig,og huset blei overtatt av Bendikte og Albert Andreassen.

Jeg synes at Jostein har fått det helt perfekte utsnitt på sitt nye bilde i forhold til originalen ovenfor. Bare se på Lilletinden til venstre og Niingsfjella til høyre! Ellers så kan jeg huske at Nakor-familien dreiv og reiv huset da de flyttet til Stordalen. Han Harald erta meg ved å hive torvklumper på meg, – den lille gutten som var nysgjerrig tilskuer til rivinga. Det var torvtak på hovedbygninga, husker jeg.

Har funnet et gammelt skriv som forteller litt fra gamle dager, og bl.a. om Nakor-huset. Mye tyder på at det er min onkel Peder Leiros Ross, som har skrevet det. Han forteller at gammelstua til hans farfar, sto der før 1906. Sitat: Kristen Olsen, som bodde i gammelstua da ho var ny – hadde mange barn. ….. Da min farmor og farfar (Nils Haldorsen 1817-1904) var gifte (1844) og skulle flytte inn, måtte han først med nogen hjelp vaske og skure fra mønsås og ned. Det ble gammelstua sitt første rundvask. I 1906 ble den nedrevet grundet alder og skrøpelighet – måtten hadde vært en ful gjest. Anton Nilsa (far til Nakor?) oppførte sin nystue nøyaktig på samme tomta samme år. (det som står i parantes har jeg satt inn).

Hei! Er det noen som har (og kan bruke) GPS-utstyr? Da kunne vi ha gått over området til sommeren og merket koordinater til de bygningene som jeg enda kan huske nokså nøyaktig plasseringen på. Om få år er det bare bildet på toppen av denne spalten som forteller hvordan det så ut i denne delen av bygda for 100(?) år siden, så det “haster” egentlig å få notert det ned, dersom vi vil ta vare på disse opplysningene. Det finnes sikker gamle kart over teigene fra jordskifter i “gamle dager”, men de kartene er ikke lett å finne i dag, antar jeg. Jeg kan høre med Brynjulf, for jeg vet at han har arkivert en del slikt materiale.

Bildesamlingen (926 bilder)

 

Leiros-Lakså-Dragvik (125 bilder)

 
Annonse

Nye bilder