vil gjerne bidra til at den gamle historien om Evenes ikke blir glemt.
I samarbeid med bygdeboknemnda vil vi gjerne ha flere bilder og kommentarer på bilder fra kommunen.
Klikk her for å se alle albumene fra Evenes.


Haldis og Petter Pettersen

Bildet er tatt i Bjerkåsen, men kan noen fortelle noe om det store skipet som skimtes utfor utøpet av Lakselva? Årstall er usikkert, men ca 1944-45

Vist 696 ganger. Følges av 3 personer.

Kommentarer

Jeg kan såvidt huske et et hospitalskib eller forsyningsbåt som lå i Skogøysundet en tid, men om dette er nevnte fartøy, kan jeg ikke garantere.

Takk for et “napp” i min fundering hva dette skipet kunne være! Det er jo ikke noe dagligdags syn i Øysundet med et såpass stort fartøy, og det var det vel ikke på den tida heller, antar jeg. Det er jo som kjent nokså grunt ute i Trongsundet, så bare båter under en viss størrelse kan gå gjennom.

På bildet av Haldis og Petter Pettersen er det et skip i bakgrunnen. Skipet er hospitalskipet “Viking”, tidligere kanonbåten “Fridtjof”. “Viking” lå i mange år i Marinepollen i Svolvær under lofotfisket. Båten ble tatt av tyskerne mens den lå i Harstad. Tyskerne bygde kai i Sundet mot Leirosen i 1944/45, meint som undervannsstasjon. (Seilskuta “Moshulu” låg ei tid samtidig med “Viking” ved denne kaia).Disse opplysningene har Kjellaug Kulbotten fra bildesamlinga til bygdeboknemnda.

Takk til deg, Kjellaug! Alle opplysninger om hendelser fra den tida er veldig interessant å få vite!

Om kanonbåten"Frithjof".(merk skrivemåten) Den blei ikke utrangert fra marinen før i 1929.Den hadde 3 skorsteiner,var på 1480 tonn.166 manns besetning.Altså litt større en “Viking” som ble utfaset i 1920.
Bilder og modeller kan beskues på marinemuseet i Horten.

Se de andre kommentarene mine som ligger under bildet av “Viking”

Da regner jeg med at skipet er behørig identifisert, og at historikken bak er belyst! Takk til dere som har skaffet fram opplysningene!

I siste nr. av “Fimbul” er det en god beskrivelse av hospitalskipet"Viking" Bildet er tatt noen år før 2.verdenskrig.
Hvitmalt og i drift for Røde Kors. Bildet av “Viking” i Øysundet er nok fra 1945-46,og viser et nedslitt fartøy,men hvitmalingen sees. Blei slept til kai i Øysundet pga maskinhavari. Fartøyet kunne ikke gå for egen maskin.Blei
slept sørover til Tjøme v/ Tønsberg i 1947. Ibestad historielag har også bilder og beskrivelse av “Viking”.

Vi ser hospitalskipet “Viking”, eid og driftet av Norges Røde Kors fra 1923 til 1938. Da ble det lagt i opplag hos Vesterålske Dampskipsselskap, Stokmarknes. Der ble hun hentet 10. september 1940 av herr steuermann Joh. Clemens, og slept til Narvik. Tyskerne brukte skipet under hele okkupasjonen – som forlegningskip/rekreasjonsskip for tyske ubåtmannskaper – mest i Narvik, men også i Lødingen. Se “Viking” Krigsskipet som blev Fredsskip: Hospitalskipet “Viking” skrevet av undertegnede.
Gunnar E. Kristiansen

Bildesamlingen (926 bilder)

 

Leiros-Lakså-Dragvik (125 bilder)

 
Annonse

Nye bilder