vil gjerne bidra til at den gamle historien om Evenes ikke blir glemt.
I samarbeid med bygdeboknemnda vil vi gjerne ha flere bilder og kommentarer på bilder fra kommunen.
Klikk her for å se alle albumene fra Evenes.


skann0002

Hei Dere !
Det var min far Hans K. Johnsen, Narvik som var formann i feriehjem styret og senere ble kaldt " Feriehjemmet Malm " Historien er meg fortalt slik. I ca. 1937
ble han valgt inn som formann (leder ) i et ferie utvalg av L.K.A.B. Arbeiderforening i Narvik. Han arbeidet som tipper av malm vogner ved de gamle malm knuserne som ble kaldt Svensken og Tyskeren hvor de var laget. Her traff han Edvard Juliussen som på folkemunne ble kaldt Edvard Botn fra stedet han kom fra. Han ble da spurt om han viste om eiendommer som var til salgs og det viste Edvard Botn som selv hadde hus og eiendom med boplass i Botn. Min far dro til Botn med buss til Herjangen og gikk på ski over fjellet. Han fikk husrom på anbefalt sted fra Edvard Botn. Den første besiktelse var i gang. Eiendommen var sist eid av Daniel Slydal som var pusseformann og kona hette Arnola som fornavn.
Tidligere eier var Agur Danielsen og historien litt lenger bak kan æ også litt om, men stopper der. L.K.A.B. Arbeiderforening styret var også på befaring i Botn. Eiendommen ble kjøpt og beløpet finnes kansje i tinglyste dokumenter. Jeg har hørt litt forskjellige beløp. Det var et godt og billig kjøp. Den lange kaia ble bygget før 2.verdenskrig og det var tømmer snekkere fra L.K.A.B. bolaget som bygde og bidro forøvrig, men det var også stor dugnad fra medlemmer de første årene og senere. Bildet viser slepebåten Styrbjørn som ligger ved kaia og er muligens fra innvielsen. Tyskerne brukte kaia mye og slitasje av heste hovene var godt synlig på midten av den lange gangveien ut over kaia.
Hovedbygningen til eiendommen vises til høyre på bildet. Det brandt ned under krigen, mens tyskerne bodde der. Det er fortalt meg at ekstra ovnsrør stakk ut fra flere vinduer. Ferihjemmet Malm fikk overta en tømmer brakke etter krigen og er restaurert og frmdeles i bruk. Fjøsen som så vidt synes på nedsiden av hovedveien er gjort om til sanitær annlegg. Ferihjemmet utviklet seg senere til det som er i dag med nytt hovedhus og camping hytter. Camping plass for vogner og telt. Og mange har brukt stedet til utgangspukt for et friluftliv med fiske og turer i skog og mark sommer som vinter. Det har vært en fin ferie plass for medlemmer men, også til alment bruk.
Vennligst
Hans Alvin Johnsen,Narvik

Vist 327 ganger. Følges av 1 person.
 

Bildesamlingen (926 bilder)

 
Annonse

Nye bilder