vil gjerne bidra til at den gamle historien om Evenes ikke blir glemt.
I samarbeid med bygdeboknemnda vil vi gjerne ha flere bilder og kommentarer på bilder fra kommunen.
Klikk her for å se alle albumene fra Evenes.


2. verdenskrig

Bogen

Dette bildet er tatt fra da tyskerne etablerte seg i Bogen under siste verdenskrig. Oppsetting av brakker pågår for fullt. Vet du noe mer om tidspunktet, skriver du det inn i kommentarfeltet under. Flere bilder fra Bogen finner du her.

Dragvik

Ragnvald Wold fra Lakså tok en stor sjanse da han tok dette bildet i 1943. Hadde han blitt oppdaget, ville nok dét ført til mer enn en ørefik fra tyskerne. Til venstre i bildet ser vi Tirpitz sammen med Hipper. I forgrunnen ligger en destroyer. Det er tyske marinegaster som spiller fotballkamp på fjæra på Lakså. Fotballkampen pågikk på fjæra sjø. Havet dekker nemlig fotballbanen på flo sjø. Vet du… Les hele

På dekk

«Gamle Evenes» har fått tilgang på en rekke bilder fra krigen. Flere vil komme… Dette bildet er nok tatt av en tysk soldat. I bakgrunnen ses Tirpiz og Hipper. Bildet er tatt fra Dragvik/Lakså mot Bogen.

Tirpitz

Dette er et kjent bilde tatt fra Dragvik. Tirpitz kom til Evenes 8. juli 1942, og lå her til 23. oktober. Tirpitz kom tilbake til Evenes 11. mars 1943 for et kort opphold. Det skal være flere som påstår å ha stått bak fotoapparatet. En farlig øvelse på den tiden. Sykkelen skal tilhøre fotografen. Er det noen som med sikkerhet kan si hvem fotografen er?

Krigsskip

Krigsskip på Bogen. Har ingen dato på dette bilde, men bak er det skrevet “Admiral Sje..r”. (navnet er rettet, så det er vanskelig å se)

Krigsskip 2

Er det noen som vet noe om disse krigsskipene? Har ingen dato eller navn.

Pengeinnveksling 1945

Ved en tilfeldighet kom jeg over dette følgebrevet for en pakke inneholdende 1/2 mill. kr. (Pakken veide nærmere 12 kg.) Sammenholdt med fotoet gir det en artig dokumentasjon på pengeinnvekslingen etter 2. verdenskrig

Etter krigen, ukjent dato

Halvdan Lenvik ute etter krigsbytte – havarert tysk fly i nærheten av Revvatnet like etter krigen, sammen med Isleif Nilsen, begge fra Lenvik.

Etter krigen, ukjent dato 1945?

Isleif Nilsen med sitt krigsbytte, to propellblader fra det havarerte flyet. Ukjent hvilken flytype dette er, men et tysk kampfly trolig. Dette er fra samme turen Isleif og Halvdan var på.

Etter krigen, 1945 ?

Halvdan med sitt krigsbytte, to propellblader fra det ukjente tyske kampflyet.

Etter krigen - 1945 ?

Isleif Nilsen ved det havarerte tyske flyet Heinkel 111, som ligger ved Pungen nord for Holmvannet.Trolig ikke så veldig lenge etter havariet ?

2.verdenskrig

Hensatt, ukjent av hvilken grunn. Stedet kan være Bogen, men tid og sted er foreløpig ukjent.

Julius Jakobsen huset under krigen

Hvem kan vi se på bildet?

Baksiden

Baksiden av seddel fra 1944

Krigsseddel fra 1944

Femtilapp fra 1944. Til dere som legger ut bilder. Vent en god halvtime mellom hvert bilde, så slipper vi disse frimerkebildene. Tungvint spør du meg.

Hjem fra krigen.

Jens Haldorsen kommer til Liland i 1945, etter flere år i tyske konsentrasjonsleire. Kom med “Hvite Busser” til Sverige, og etter et par uker kom han hjem til Norge. Her blir han ønsket velkommen hjem av sin søster, Augusta, og flere andre, på brygga på Liland.

Jens Haldorsen hjem fra krigen (1945)

Fikk tak i noen bilder fra da min far, Jens Haldorsen kom til Liland etter flere år i tysk fangenskap. Er det noen som kjenner igjen noen av de frammøtte. Det var mange på brygga den dagen.

Scan-002.BMP

Scan-003.BMP

Scan-004.BMP