vil gjerne bidra til at den gamle historien om Evenes ikke blir glemt.
I samarbeid med bygdeboknemnda vil vi gjerne ha flere bilder og kommentarer på bilder fra kommunen.
Klikk her for å se alle albumene fra Evenes.


Østervik - Botn - Veggen

Veiåpning i Veggen

I 1938 var Veggen en del av Narvik, men er nå en del av Evenes kommune. Da veien ned til Veggen ble åpnet, ble det feiret. Her ser vi fra venstre lærer Tofte (fornavn ukjent), ukjent, ukjent, Roald Larsen, Ingeborg Larsen, Johan Larsen og Arne Larsen.

17.mai i Østervik

17. mai-tog i Østervik. Bildet er sannsynligvis tatt samme år som frigjøringen. Her bør det være mulig å få noen til å navngi personer på bildet. Skriv kommentarer inn i feltet under.

Skolen i Østervik

At dette bildet er tatt rett etter krigen, er det vel ingen tvil om. Røyken bak skolen kommer fra røkbombene som de tyske styrkene etterlot seg etter krigen. Var det noen som visste hvordan røkbombene skulle utløses – var det ungene i kommunen. Asbjørn Ingebrigtsen i Evenes er én av de som sitter inne med mange historier om en røykfylt ungdomstid…

17 mai – Østervikelva

17.mai-feiring i Østervik. Her går toget over Østervikelva. Bildet er tatt like etter krigen, men vi vet ikke når. Legg merke til gjerdet med piggtråd som går langs veien. Ved steinen til høyre i bildet ligger det en bylt som muligens fotografen har lagt fra seg. Vi håper «noen» kan fortelle oss mer om bildet, når det ble tatt, og kanskje hvem som er avbildet. Det samme 17-mai toget finner du et a… Les hele

1. Moshulu og Traust

Moshulu i Østervik. I Fimbul nr 20 har Einar Erlandsen, (som er mitt søskenbarn) skrevet et stykke om denne båten. Høsten 1947 strandet den i fjæra i Østervik. For å få båten på rett kjøl måtte mastene kuttes og de ligger ennå i fjæra nedenfor Mølnhågen. Båten var en firemastet bark og var bygd i 1904 i Glasgow. Dimensjonene var: lengde 102,2 m, bredde 14,3 m, dybde 8,1 m og 5300 dwt. Da den ble b… Les hele

Forra

Forra fra luften. Her er nok et flyfoto tatt av en av bygdene i Evenes. Som de øvrige flyfotoene, er dette bildet tatt en gang på 50-tallet. Se flere flyfoto fra Evenes her.

Første bil til Veggen

Første bil til Veggen, ca 1961. (Eksakt tidspunkt litt usikkert.) Adkomst til Veggen fram til tidlig på 70-tallet var stort sett med båt. På strekningen fra Brenna til Veggen var det delvis hestevei og delvis sti. Denne historien er fra omtrent 10 år før bilveien til Veggen ble ferdig, og handler om tidligere lensmann i Ankenes; Eivind P. Strand. Han var for øvrig født og oppvokst i Leirosen i E… Les hele

Start på første biltur til Veggen

Brenna – brukbar vei hit, videre bærer det ut i skog og mark..

Første bil til Veggen 2

Varierende underlag langs traséen. Er det noen som vet hvem mannen med hund er?

Første bil til Veggen - 3

Ingen vanlig søndagstur akkurat….

Botn

Her er Botn sett fra luften. Feriehjemmet ser vi tydelig på bildet, og kaia som går ut til marbakken. Bildet er tatt en gang på 50-tallet.

Kaia i Botn

Dette bildet er et postkort fra åpningen av feriehjemmet i Botn, som arbeiderforeingen i LKAB kjøpte i 1939. Bildet viser en av de gamle slepebåtene som ligger til kai ved gammelkaia i Botn. Kaia ble sannsynligvis revet like før 1960. På flyfotoet over Botn tatt på 50-tallet, vises denne kaia ennå.

Elia Knudsengården, Botn

Ellia Knudsengården i Botnmark. Botnholmen ser vi i bakgrunnen. Østervikstranden ser vi på andre siden av fjorden. Er det noen som vet når dette bildet kan være tatt?

Gamelbutikken i Boten

Bildet av Gammelbutikken i Botn er tatt i 1956 fra fly. Innlevert av Arnold Kristiansen.

Skolen i Østervik ca. 1941

Skolebilde fra Østervikskolen tatt under krigen ca. 1941. Fra venstre: Elfrida Berglund (f. Bertheussen), Helena Berg (f. Jensen), Karine Kristensen (f. Fagerheim), Hanna Utstrand, Ruth Strøm (f. Kristiansen), Hjørdis Johansen, Herdis Arntsen, Jorunn Jensen, Lilly Lambertsen (f. Bertheussen). Beklageligvis er bildet en del uklart.

30.01.2009

Kaia i Botn fra en annen vinkel. Er ikke sikker på hvem som ror.

30.01.2009

Kaia i Botn sannsynligvis under innvielsesfesten til Feriehjemmet i 1939.

032-Innvielsesfest 1939

Innvielsesfest på Feriehjemmet 1939

30.01.2009

Botn. Oppe til venstre ser vi gården til Winnem den står der ennå. Neste gård er gården Molund. Hovedhuset er revet og et nytt hus blei bygd i hovedsak på samme mur av Hans Kristiansen. Neste hus er huset til Kåre og Mossa Kristiansen. Naustet står ennu men er i litt dårlig forfatning. De to skjåene er revet og i dag står det en skjå og ei hytta der men røstet andre veien. Vi ser også fjøset til F… Les hele

089-Mamma, Vidar, Rigmor og pappa i Botn 1957

Botn 1957. Ingeborg Kleiving (Kristiansen) med Vidar på armen, Rigmor, Rolf Kleiving i bilen. Gården Molund i bakgrunnen. Å besøke heimplassen etter å ha flyttet til Harstad var nesten en dagsreise i de dager.